Boxspring of gewoon bed

Boxspring of gewoon bed: Lees hier de belangrijkste verschillen

Tegenwoordig is een boxspring niet meer uit een slaapkamer weg te denken. Toch vragen veel mensen zich af of ze nu een boxspring of gewoon bed moeten kopen. In deze blog behandelen wat een boxspring is, wat een bed is en de belangrijkste verschillen tussen een boxspring en bed. Zo kan je een weloverwogen keuze maken.

wat is een boxspring

Wat is een boxspring?

Een boxspring is een bedbodem die bestaat uit een “box” met daarin veren (spring). Op de zogenoemde “box” ligt een matras. Op het matras wordt voor extra comfort vaak een topper gelegd. Daarnaast heeft de boxspring in veel gevallen nog een hoofd- en voetbord. Over het algemeen heeft de boxspring een luxe uitstraling en is deze geheel naar wens samen te stellen.

Voordelen van de boxspring

De belangrijkste voordelen van een boxspring zijn:

  • Luxe uitstraling: de gestoffeerde box geeft een luxe uitstraling.
  • Zelf samen te stellen: bij kopen van een boxspring kun je kiezen uit verschillende stoffen en kleuren. Hierdoor kan je deze helemaal personaliseren.
  • Hoge in- uitstap: door de meerdere lagen is een boxspring hoger dan een bed, hierdoor is de in- en uitstap makkelijker. Ideaal voor oudere mensen en mensen met rugklachten.
  • Hoog comfort: de verende box met daarop een matras en eventueel een topper biedt een ultiem slaapcomfort.

Boxsprings hebben nog meer voordelen, deze en meer lees je in onze blog over de voor- en nadelen van een boxspring.

Boxsprings bekijken

Wat is een bed

Wat is een bed?

Een bed (ledikant) bestaat uit een bedframe van hout of staal. In het frame ligt een lattenbodem of spiraalbodem. Daarop wordt een matras geplaatst en eventueel een topmatras voor extra comfort. Verder heeft een bed vaak ook een voet- en hoofdbord.

Voordelen van een bed

De belangrijkste voordelen van een bed zijn:

  • Goedkoper in aanschaf: bedden zijn in diverse goedkopere materialen beschikbaar, daardoor is een bed relatief goedkoper dan een boxspring.
  • Makkelijk schoon te maken: het materiaal van een bed is vaak van hout, kunststof of staal. Deze materialen zijn zowel makkelijker schoon te maken en te houden dan stof.

Bedden bekijken

De belangrijkste verschillen tussen een boxspring en bed (ledikant)

We hebben de belangrijkste verschillen tussen een boxspring en bed op een rij gezet. Dus wil je een boxspring of ledikant kopen? Bekijk dan de tabel hieronder:

Boxspring Gewoon bed (ledikant)
Luxe gestoffeerde uitstraling Uitstraling afhankelijk van bedombouw
Compleet slaapsysteem Bestaat uit losse onderdelen
Hogere instaphoogte Lagere instaphoogte
Moeilijker schoon te maken/houden Makkelijk schoon te maken/houden
Goede ventilatie door open verenstructuur Minder ventilatie door bed ombouw
Hoger prijskaartje Lager prijskaartje
Verende box als bodem Spiraal- of lattenbodem

Boxspring vs bed kopen, waar moet je op letten?

Ga je een boxspring of bed kopen? Let dan vooral op de voordelen die voor je het zwaarste wegen. Heb je bijvoorbeeld rugklachten? Dan is een boxspring de juiste keuze. Wil je liever een bed dat makkelijk schoon te maken is? Kies dan voor een gewoon bed.

Al met al zijn beiden een goede keuze. Let bij je aankoop vooral op het slaapcomfort en test diverse matrassen en toppers uit op een bed en boxspring. Beide hebben een grote invloed op je ligcomfort.

Boxspring of gewoon bed kopen? De conclusie!

Een boxspring biedt dus een luxe uitstraling, hoog comfort, goede ventilatie en een makkelijke in en uitstap, echter is vaak duurder dan een gewoon bed. Een gewoon bed is veelal goedkoper en makkelijker schoon te maken. Uiteindelijk is het net waar je persoonlijke slaapvoorkeuren naar uitgaan.

Twijfel je nog tussen een boxspring of bed? Ervaar dan de verschillen in een van onze showrooms. Kom eens langs in een van onderstaande filialen, probeer onze bedden en boxsprings uit en laat je vrijblijvend adviseren door onze slaapexperts.

Meer tips

Contact informatie