Vele Nederlanders hebben last van rugklachten, vaak ontstaan door een slechte nachtrust. Een slechte nachtrust kan weer ontstaan door het verkeerde matras, lighouding, een verkeerd kussen of een doorgezakt of verouderde bedbodem. Zowel tijdens de nacht, als overdag kun je veel last houden van rugklachten. En gezien je gemiddeld zo’n 1/3e van je leven doorbrengt op je bed, is het verstandig hier serieus aandacht aan te besteden. In dit artikel vertellen wij je graag meer over rugklachten die ontstaan door je bed of matras.
Het ideale matras
Bestaat er zoiets als het ideale matras? Nee. Ieder persoon is anders, en zo is dus ook het ideale matras voor iedereen anders. De een heeft behoefte aan een harder matras, waar de ander als een roosje kan slapen op een zacht matras. Het doel van een matras is ondersteuning bieden, net zoveel als dat jouw lichaam nodig heeft. Te hard liggen kan ervoor zorgen dat je verkeerd gaat liggen, maar te zacht kan dit ook veroorzaken. Een matras kan verend zijn of stug liggen, maar kan tevens warm of koud aanvoelen. Allerlei zaken waar dus rekening mee gehouden dient te worden.
Hoe ontstaat rugpijn?
Rugklachten ontstaan door de overspanning van spieren rond de rug. De spieren trekken aan je rug en zorgen voor de beginnende pijn in je onderrug. Zodra je doorgaat met je dagelijkse bezigheden (lopen, achter een computer zitten, op bed liggen, etc.) kan de rug zich niet ontspannen en kunnen de rugklachten steeds ergere vormen aannemen.
In bed kan rugpijn ook vrij snel ontstaan door een slechte drukverdeling en/of onvoldoende ondersteuning. Je spendeert gemiddeld zo’n 8 uur per dag in bed, wat de kans vergroot dat een slechte lighouding of positie je rugklachten erger maken. Dit kan door het matras komen, maar ook je bedbodem of kussen kan hiervoor zorgen. Zoek hier dus naar de perfecte combinatie voor jou.
Hoe voorkom je rugklachten in bed?
Volledig voorkomen in bed is niet altijd mogelijk. Ook je dagelijkse activiteiten kunnen voor klachten gaan zorgen. Wel kun je er voor zorgen dat de rugklachten niet erger worden. Zoek dan ook naar de perfecte drukverdeling voor je lichaam, die zorgt dat er niet teveel spanning ontstaat rondom je wervelkolommen. De pijn in je onderrug is de indicatie dat je niet goed in bed ligt en je bedcomfort beter kan. Een perfecte drukverdeling vinden kan lastig zijn, maar laat je hierover dan ook adviseren door een van de specialisten van Nederlands Slaapcentrum.
Wat voor matras bij rugklachten?
Het kiezen van het juiste matras bij rugklachten kan lastig zijn. Ieder matras en ieder materiaal is anders, maar toch kunnen wij je wel wat meer vertellen over de voordelen van verschillende type matrassen bij rugklachten.
- Polyether matrassen: Polyether matrassen hebben geen comfort zones, waardoor je eigenlijk overal hetzelfde comfort krijgt en geen varierende ondersteuning krijgt. Voor het voorkomen van rugklachten is dit dus niet ideaal.
- Koudschuim matrassen: Een koudschuim matras staat erom bekend goed ventilerend te zijn. Tevens is een koudschuim matras veerkrachtig en voorkomt het dat er kuilen ontstaan. Hoe hoger de densiteit (HR uitgedrukt), hoe hoger het comfort en hoe hoger dus de kwaliteit
- Traagschuim matrassen: Traagschuim matrassen bieden extra comfort omdat dit type matras in feite een mal van het lichaam maakt. Hierdoor wordt de druk van het lichaam voldoende verdeeld.
- Latex matrassen: Latex matrassen zijn dan weer geen aanrader bij rugklachten. Zo ademen deze matrassen slecht en kan de warmte moeilijk wegkomen. Overigens zijn ze wel elastisch en gaan ze redelijk naar het lichaam staan. Latex matrassen gaan helaas ook niet erg lang mee, dankzij het latex wat er in zit.
- Pocketvering matrassen: Pocketvering matrassen worden vaak aangeraden bij lage rugklachten, en wij begrijpen waarom. De kern van een pocketvering matras bestaat uit comfortzones, die verschillen in hardheid. De veren kunnen afzonderlijk van elkaar functioneren. Overigens is het ligcomfort natuurlijk nog wel afhankelijk van de schuimlaag eroverheen. Dit kan varieren van koudschuim, latex en traagschuim tot polyether en deze laag is medebepalend voor het ligcomfort.
Wij kijken graag samen met jou naar jouw situatie, en adviseren je hier graag over. Op naar een goede nachrust zonder klachten!
Wil jij meer informatie over jouw ideale matras? Neem contact met ons op, bekijk onze webshop of kom langs in een van onze filialen.