Je bed winterklaar maken?

De gure koude wintermaanden komen er weer aan. Helaas betekent dat ook dat het sneller donker wordt en de ijzige kou sneller je huis binnendringt. Dit geldt ook voor je slaapkamer. En daarom schrijven wij ook dit artikel, om er voor te zorgen dat jij de juiste adviezen op zak hebt om jouw bed of boxspring winterklaar te maken.

Winter matras

De winter is natuurlijk ook een erg gezellige periode, maar een koud bed waar je geen warmte vasthoudt is geen pretje. Om te beginnen is het belangrijk dat je een goed matras kiest. Een traagschuim matras zorgt er in de winterperiode voor dat er een warm slaapcomfort wordt geboden. In vergelijking met een koudschuim matras is dit een flink verschil. Een koudschuim matras zorgt er juist voor dat er meer warmte wordt doorgelaten waardoor je lichaam ook sneller af kan koelen. Het is dus een aanrader om in de winter gebruik te maken van een traagschuim matras.

Het dekbed

Wanneer de temperaturen in de winterperiode flink dalen is het een goede zet om een goed dekbed te kopen dat je lichaam bedekt en verwarmt voor- en tijdens het slapen.

Slaap je graag alle seizoenen onder een voor jou perfect dekbed? Kies dan voor een vierseizoenen dekbed. Een vierseizoenen dekbed bestaat uit een voorjaar en najaar dekbed. Bevestig deze aan elkaar en je geniet ook in de winter van een comfortabele nachtrust.

Een ideaal dekbed voor de winterperiode heeft een hoge isolatiewaarde, maar is nog steeds ademend. Je wil natuurlijk dat je lichaamsvocht weg kan, en frisse lucht is belangrijk om het dekbed te laten ademen en fris te laten ruiken.

Het hoofdkussen

Ook met het hoofdkussen dient rekening te worden gehouden in de winterperiode. Zo is een donzen hoofdkussen ventilerend en vochtregulerend, waar sneller voor wordt gekozen in de zomerperiode. Het kan immers zo zijn dat een donzen hoofdkussen wat kouder aanvoelt in de winter, juist doordat die zo goed ventileert. Zorg er vooral voor dat je hoofdkussen voldoende ondersteuning biedt.

Het hoeslaken

Ook het materiaal van het hoeslaken kan de kwaliteit van slapen in de winter verbeteren. Het hoeslaken ligt bovenop het matras en is iedere nacht dus continue in contact met je lichaam. Wanneer je een hoeslaken uit gaat kiezen is het dus belangrijk dat je goed nadenkt over het materiaal dat het beste past bij jouw behoeftes. Zo is een katoenen en satijnen hoeslaken ademend, maar geeft een jersey hoeslaken je een warmer en comfortabeler gevoel. Ieder hoeslaken heeft zo zijn voor- en nadelen, maar zeker in de winterperiode is het van belang dat het hoeslaken er wel aan bijdraagt dat je lichaam warmte behoudt.

Wij adviseren tevens een molton aan te schaffen. Een molton hoeslaken wordt ook een matrasbeschermer genoemd en is een extra beschermlaag dat sterk absorberend is. Tevens vergroot een molton het slaapcomfort. Het molton hoeslaken is door zijn dikte en geruwde oppervlakte ideaal om vocht te absorberen; het voorkomt dan ook dat het vocht in je matras trekt en houdt zodoende je matras langer mooi, schoon en fris. Tevens verlengt een molton de levensduur van het matras, gezien het er o.a. voor zorgt dat er geen/veel minder vocht in het matras trekt.

Slapen in de winter

Zoals je hierboven kunt lezen zijn er diverse afwegingen die je kunt maken voordat je jouw bed of boxspring winterklaar hebt gemaakt. Ben je er nog niet zeker van welke keuzes het beste aansluiten bij jouw wensen? Laat je informeren door een van onze specialisten in een van de 4 filialen van Nederlands Slaapcentrum.

Meer tips

Contact informatie