Veelgestelde Vragen

 Er zit een ligplek/afdruk in de topper /matras. 

Wanneer je de (top)matras beslaapt zal er nestvorming ontstaan in de (top)matras. Contourvorming/ nestvorming, is de aanpassing van de tijk en de afdeklaag naar de contouren van het lichaam. Matrassen en toppers bestaan uit elastische materialen en/of natuurlijke materialen. Een ligplek, ontstaan na een tijdje liggen is daarom heel normaal. 

Het heup- en schoudergedeelte van het (top)matras wordt zwaarder belast dan bijvoorbeeld het voeteneinde. Op deze plaatsen zal dan ook eerder contourvorming ontstaan, waardoor deze plaatsen zachter aanvoelen dan de rest van het (top)matras. Deze contouren kunnen ook enigszins zichtbaar blijven in de toplaag van het (top)matras. Dit zijn normale producteigenschappen. 

Contourvorming dient niet verward te worden met kuilvorming. Bij kuilvorming is er sprake van extreme slijtage, waardoor draagvermogen en veerkracht van het materiaal aanzienlijk afnemen. Kuilvorming kan op de volgende manier worden herkend: leg het (top)matras zonder bedtextiel op een vlakke ondergrond en leg een rechte lat diagonaal over het (top)matras. 

Is de ruimte tussen het (top)matras en de lat op sommige plekken groter dan 2 centimeter, dan is sprake van kuilvorming. 

Na 3 jaar bij normaal gebruik is een plaatselijk hoogteverlies tot 3 cm een normaal verschijnsel. 

Kortom: Contourvorming ( vervorming van de toplaag door aanpassing aan het lichaam) is een normaal gevolg van gebruik en wijst niet op kwaliteitsverlies, toch wordt dit vaak aangezien voor kuilvorming. 

De stramheid vermindert ook op natuurlijke wijze. 

Dit kan een hoogteverlies tot 15% en/of een hardheidverlies tot 20% van de afdeklaag/kern met zich meebrengen. 

Zorg er wel voor dat je de onderhoudsadviezen goed opvolgt om het ligcomfort en de levensduur van je bed te waarborgen: 

Keer je matras minimaal 6x per jaar, maar bij voorkeur tijdens iedere verschoonbeurt van je beddengoed: Keer het matras niet alleen om, maar draai deze indien mogelijk ook om van het hoofd- naar het voeteneinde. 

Dit verlengt de levensduur van je bed aanzienlijk. 

De matras of topper is kleiner/groter dan de maat die is besteld. 

Met betrekking tot de maten van de matrassen en toppers: 

De daadwerkelijke afmetingen van een matras of topper mogen ietsje afwijken van de afmetingen die in de productinformatie zijn gesteld. 

Die toegestane afwijkingen staan vermeld in de Europese Norm EN 1334: 

• Toegestane afwijking van de opgegeven lengte : 30 mm; 

• Toegestane afwijking van de opgegeven breedte: 30 mm; 

• Toegestane afwijking van de opgegeven dikte : 10 mm. 

Dit betekent dat een matras die volgens de verpakking 90 x 200 x 20 cm tussen de 88 en 92 cm breed mag zijn, tussen de 198 en 202 cm lang en tussen de 19 en 21 cm dik. 

De topper of matras ziet er versleten uit, er zitten kleine pluizenbolletjes aan de tijk. 

De pilling op de tijk van een matras/topper valt niet binnen de garantie! 

Pilling is een warentypische eigenschap en daardoor een veelvoorkomend verschijnsel, geen slijtage. Pilling is het klitten van externe vezels ( molton of hoeslaken ) en pluizen van de topper of matras zelf. Door wrijving houden de vezels de externe vezels vast en wordt dit een bolletje dat vast lijkt te zitten.Gewone pilling kent dus altijd een externe bron. 

Factoren die de kans op pillen beïnvloeden zijn luchtvochtigheid en regelmatig draaien van de persoon op de topper en/of het matras. Pilling is makkelijk en veilig te verwijderen door een professionele pillingtondeuse ( pluisentondeuse ) 

De stof op de boxspring heeft afwijkingen, het ziet er vreemd uit. 

Shading meubelstoffen. 

Shading ontstaat door de inwerking van licht, schaduw en de verschillende lig-richtingen van de vezels bij stoffen. Dit noemen we ook wel een vleug. 

Dit geeft de boxspring een mooie, nonchalante uitstraling. 

Bij bijvoorbeeld een hoofdbord van de boxspring kan de indruk ontstaan dat er kleurverschil is ten opzichte van de andere delen van de boxspring. Dit ontstaat door een andere weefrichting van de stof. 

De stoffen van de boxspring komen altijd van dezelfde rol om er zeker van te zijn dat er geen kleurverschillen ontstaan. 

Mijn verstelbare bed wil niet meer omhoog of omlaag. 

Mogelijk is een stekker los komen te zitten. Controleer daarom allereerst de snoeren en of de stekker juist is aangesloten. Niet onbelangrijk is om tevens te zien of de batterijen in de afstandsbediening nog werken. Dit is uiteraard alleen van toepassing op draadloze afstandsbedieningen. 

Bij stroomuitval kunt u bij de draadloze motor de noodfunctie gebruiken door twee 9V batterijen aan te sluiten op het motorblok om het verstelbare bed eenmalig terug te brengen naar de vlakke stand. 

Na deze handeling dient u deze batterijen weer te verwijderen om lekkage en ontploffingsgevaar te voorkomen. 

Het kan noodzakelijk zijn om de afstandsbediening opnieuw te configureren, hiervoor gebruikt u de gebruikershandleiding welke is meegeleverd bij de motor. 

Bent u niet in het bezit van een handleiding? Deze kunt u opvragen bij service@keywestbedding.nl ovv het type motor. 

Hoe kan ik een topper / matras het beste onderhouden? 

Voor het eerste gebruik. 

Na levering is het normaal dat de matras of topmatras in het begin vrij stug aanvoelt. Het duurt normaal ongeveer één maand voordat het lichaam gewend is aan de nieuwe eigenschappen van de matras en de matras gewend is aan het lichaam. 

Alle nieuwe matrassen hebben hun eigen specifieke geur, deze geur verdwijnt na verloop van tijd. Door de matras te luchten, kun je dit proces wel versnellen. 

Regelmatig reinigen zorgt ervoor dat het matras langer mee gaat. Zo voorkom je slijtage én zorg je ervoor dat schimmel, huisstofmijt en ander ongedierte geen kans krijgen om te gedijen. 

Tips voor een langere levensduur van een matras: 

• Vouw de matras niet, om beschadiging van veren en materiaal te voorkomen. 

• Gebruik een molton- en hoeslaken voor om het matras of topper. 

• Om transpiratievocht van de nacht te laten drogen, is het goed om iedere dag het dekbed te luchten. 

• Door de gordijnen te openen vermijd je huisstofmijten. Zij houden niet van daglicht. 

• Zorg dat het onder het bed schoon is. Stofzuig en dweil regelmatig om stofophopingen te voorkomen. 

• Stofzuig het matras en/of topper iedere maand. Hierdoor verwijder je het stof, huidschilfers en huisstofmijt. Last van allergieën? Stofzuig dan vaker. 

• Vlekken verwijderen met een meubelreiniger, bloedvlekken en urinevlekken verwijder je volgens de voorschriften ( zie internet ) 

• Was 1x per week al het beddengoed op minimaal 60 graden. Zo dringt transpiratievocht minder snel door tot het matras. 

• Vernieuw een versleten matras tijdig en voorkom fysieke klachten. 

Hoe kan ik een boxspring het beste reinigen? 

Het reinigen van de boxspring kan met een zachte borstel of stofzuiger. 

Wrijf hierbij nooit te hard met de mond van de stofzuiger over de stof, anders beschadig je de vezels. 

Voor een kunstlederen boxspring raden we het gebruik van een stofzuiger wel af. Een (vochtige)doek is hierbij geschikt. Zorg wel dat je altijd dept en niet wrijft. 

Eiken houten bedden 

Onze eikenhouten bedden en nachttafels zijn gemaakt van Europees eikenhout. Hout met altijd een eigen karakter! Om zo lang mogelijk van het bed te kunnen genieten, geven we graag een aantal tips en adviezen over het onderhoud van onze houten bedden. 

Eigenschappen van hout 

Een houten bed heeft een natuurlijke charme en brengt warmte in elke slaapkamer. Doordat het gemaakt is van echt hout, heeft het bed specifieke eigenschappen zoals groefjes, barstjes, kleine oneffenheden, inzetstukjes in noesten en nuanceverschillen in de kleuren, de nerf en de structuur. Juist die karakteristieke kenmerken van hout, maken ieder item uniek. Hout is een natuurproduct en daarom kunnen deze eigenschappen niet worden aangemerkt als een product- of materiaalfout. 

Een optimaal en stabiel klimaat 

Onze houten bedden zijn samengesteld uit kwalitatief hoogstaand en duurzaam hout. Hout kan gaan ‘werken’ als gevolg van verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid. Dit betekent dat het hout kan krimpen, scheuren, buigen of vervormen. 

Helaas is het niet mogelijk om dit te voorkomen. 

Gelukkig kun je de mate waarin dit plaatsvindt wel beïnvloeden. 

De houten bedden zijn afgestemd op een gemiddelde relatieve vochtigheid van ca. 55%. 

Wanneer de luchtvochtigheid in een woning rond de 55% ligt, zal het werken van het bedframe tot een minimum beperkt blijven. Ligt de luchtvochtigheid lager, dan kan het hout gaan krimpen. Je kunt een luchtbevochtiger gebruiken om de luchtvochtigheid bij te stellen en op peil te houden. 

Als je wilt weten wat de luchtvochtigheid in de woning is, kun je dit eenvoudig meten door gebruik te maken van een hygrometer. Over het algemeen is de luchtvochtigheid in een woning het laagst in de winter. Dit komt door het gebruik van de centrale verwarming of kachel. 

Eiken Onbehandeld 

Onze eikenhouten bedden zijn niet behandeld met een lak of olielaag. Hierdoor krijgt het hout een pure en natuurlijke uitstraling. Onbehandeld eikenhout is echter wel gevoelig voor vuil, vlekken en kringen omdat de extra bescherming van lak of olie ontbreekt. Wees daarom extra voorzichtig met bijvoorbeeld een kop thee op het nachttafeltje. Onbehandeld hout kan ook door zonlicht verkleuren. 

Contact informatie