Rugklachten, hard of zacht slapen?

Om rugklachten te voorkomen, zijn er verschillende overwegingen met betrekking tot slaapgewoonten. Wanneer slaap je het beste? Is een hard of zacht matras de juiste keuze? En wat is beter, een harde of zachte boxspring? Er zijn verschillende meningen hierover, maar het belangrijkste is om bepaalde factoren in overweging te nemen bij het maken van je keuze. Het gewicht speelt bijvoorbeeld een rol bij het kiezen van de juiste hardheid, evenals de positie van de heupen, schouders, rug en het gehele lichaam.

Een te hard matras kan leiden tot een slechte drukverdeling op bepaalde gewrichten, zoals de heupen of schouders, en weinig ondersteuning bieden aan de onderrug, wat kan resulteren in rugklachten. Voor rugslapers is het essentieel dat het matras de ruggenwervel ondersteunt om doorhangen te voorkomen. Bij zijslapers kan er veel druk ontstaan op de schouders en heupen, daarom moet het slaapsysteem zich aanpassen aan het lichaam om de druk gelijkmatig te verdelen.

Het ideale slaapsysteem biedt dus niet alleen voldoende ondersteuning, maar past zich ook aan aan de contouren van het lichaam om de drukpunten te ontlasten. Vaak wordt in winkels een stevig matras met een zachte toplaag geadviseerd. De stevigheid zorgt voor een goede lichaamshouding, terwijl de zachtere toplaag zich aanpast aan het lichaam voor een optimale drukverdeling.

Uiteindelijk is dit alles slechts advies; het is belangrijk om zelf te bepalen wat voor jou het meest comfortabel en ondersteunend aanvoelt.

Meer tips

Contact informatie