Heb je doordeweeks te weinig geslapen? Dan haal je die uren in het weekend toch weer lekker in. Gewoon even schaapjes tellen en je bent zo in dromenland. Veel mensen zweren bij dit soort slaapmythes, ook al weten we niet echt waar ze vandaan komen. In welke mythes zit een kern van waarheid, en welke zijn uit de spreekwoordelijke duim gezogen? Wij hebben de 6 grootste slaapmythes voor je op een rijtje gezet.
Mythe 1: Ik heb niet zoveel uren slaap nodig
Laten we voorop stellen dat iedereen andere slaapbehoeftes heeft. Dat je partner een uurtje minder nodig heeft dan jij om goed uitgerust te zijn, zegt dus helemaal niets. Ondanks dat de behoefte kan verschillen, is en blijft slaap voor iedereen belangrijk. Dus ook voor je buurman, die opschept dat hij met 4 uurtjes slaap de werkdag makkelijk doorkomt. Een volwassen persoon heeft gemiddeld namelijk 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig.
Sterker nog, wie onder de 6 uur slaap zit kan een slaaptekort ontwikkelen. Zo’n tekort brengt de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee: je kunt een chronisch vermoeidheidssyndroom ontwikkelen, en het is een aanslag op je immuunsysteem. De mythe dat je aan een paar uurtjes slaap genoeg hebt, is dus onzin. De mens heeft slaap net zo hard nodig als water, zuurstof en voedsel.
Mythe 2: Schaapjes tellen helpt je in slaap te vallen
Misschien wel de bekendste slaap mythe die er is: Schaapjes tellen. Na een paar van die wollige beestjes geteld te hebben, zou je als een blok in slaap moeten vallen. Door te tellen ben je juist cognitief bezig. Je laat je hersenen op volle toeren draaien. En dat terwijl je juist tot rust moet komen als je wilt slapen. Het tellen van schaapjes werkt dus averechts; je komt er juist moeilijker van in slaap.
Tip: Uit onderzoek naar verschillende ontspanningstechnieken is gebleken dat je beter aan rustgevende situaties, zoals een zacht zomerbriesje of een knapperend haardvuur, kunt denken. Daar val je sneller van in slaap.
Mythe 3: Een schoonheidsslaapje werkt écht
Je hebt een belangrijke afspraak, diner of gezellig feestje waarvoor je er graag goed uit wilt zien. Daarom doe je een ‘schoonheidsslaapje’; nog even wat extra slaap om er straks op je paasbest uit te zien. Maar werkt zo’n schoonheidsslaapje nou echt? Onderzoek toont aan dat mensen die goed uitgerust zijn er fitter uitzien en een mooiere huid hebben. Hierdoor zie je er vrolijker, energieker, en dus aantrekkelijker uit.
aan de andere kant hebben mensen met een slaaptekort juist meer last van gezwollen oogleden, donkere kringen en rode ogen. Ook zorgt dit tekort ervoor dat de huid meer rimpels vertoont. Je ziet er dan uitgeput, minder gezond en dus minder aantrekkelijk uit. Deze mythe blijft dus overeind: het schoonheidsslaapje werkt!
Mythe 4: Slaap inhalen in het weekend
Pfoe, wat een drukke week. Je hebt veels te weinig kunnen slapen en bent dus moe. Gelukkig is het weekend aangebroken: De perfecte kans om even lekker bij de slapen! Helaas is je lichaam het daar niet mee eens. Dat heeft namelijk behoefte aan ritme. Op vaste tijden eten, drinken, sporten en slapen. Hoe vaster dit ritme, hoe beter de slaap.
Slaap ‘inhalen’ door langer te slapen nadat je een slechte nacht hebt gehad werkt dus niet. Je verstoort er juist je slaapritme mee. Na een slechte nacht kun je het beste gewoon weer op je normale tijdstip gaan slapen. Je slaapt dan beter, wordt makkelijker wakker en voelt je beter uitgerust. De mythe dat je slaap kunt inhalen is dus een fabeltje.
Mythe 5: Van alcohol val je sneller in slaap
In feite klopt deze mythe: Van alcohol wordt je sneller moe, en dus val je sneller in slaap. Een aanrader is het echter niet. Alcohol verstoort namelijk je REM-slaap en kan leiden tot slapeloosheid. Je wordt vermoeider wakker en hebt overdag een slecht concentratievermogen. De negatieve effecten op je slaap treden zelfs bij een kleine hoeveelheid alcohol al op. Deze mythe klopt dus wel, maar toch is het verstandiger om dat glaasje wijn voor het slapen voortaan maar over te slaan.
Mythe 6: Uren voor middernacht tellen dubbel
Vóór 12 uur gaan slapen zou de nodige voordelen hebben. Volgens deze mythe wordt je beter uitgerust wakker en heb je minder uren slaap nodig. Jouw lichaam houdt zich echter niet zo strikt aan het door mensen bedachte urensysteem. Hoe uitgerust je opstaat, hangt af van het aantal uren dat je slaapt en hoe diep je kunt slapen. Of je nou om 9 uur of 12 uur gaat slapen; zolang je een regelmatig slaapritme hebt en voldoende uren slaapt, zit het met je nachtrust wel goed.
Tip: Ondanks dat uren voor middernacht niet dubbel tellen, moet je er wel voor zorgen dat je biologische klok niet ontregeld wordt. Het is daarom beter om niet na 2 uur s’ nachts pas te gaan slapen.