voor en nadelen boxspring

Voor- en nadelen van een boxspring, dit zijn ze!

Ben je geïnteresseerd in het kopen van een boxspring? Dan is het altijd goed om de voor- en nadelen van een boxspring te bekijken. Zo weet je zeker of een boxspring bij jouw slaapvoorkeuren past. In dit artikel lees je waarom een boxspring wel of niet het geschikte bed voor jou is.

Voordelen boxspring

Een boxspring heeft diverse voordelen. Hieronder staan redenen om wel een boxspring te kopen:

 • Optimale vering: De box van een boxspring bestaat uit een open structuur gevuld met veringen. Bovenop de box komt nog een matras naar keuze. Daarnaast wordt er op het matras vaak nog een topper gelegd. Dit zorgt voor meerdere verende lagen. Zo heb je een optimaal verend bed, wat zorgt voor het ultieme ligcomfort.
 • Ideale hoogte: Door de opbouw van meerdere lagen zijn boxsprings in de regel hoger dan normale bedden. Dit zorgt voor een makkelijke in- en uitstap van het bed. Daarnaast is een hoger bed ook makkelijker op te maken dan een normaal bed, dit omdat je minder hoeft te bukken. De hogere instap- en uitstap en het makkelijker opmaken van het bed is ideaal voor oudere mensen en mensen met rugklachten.
 • Volledig te personaliseren: Vrijwel elke boxspring is aan te passen in kleur, maat en soort stof. Hierdoor kan je de boxspring geheel naar eigen wens samenstellen. Zo past het bed altijd bij de look van je slaapkamer.
 • Goede ventilatie: Doordat de box vrijwel geheel uit veringen bestaat, heeft deze een openstructuur. Hierdoor kan de boxspring altijd goed ventileren. Daarnaast staan veel boxsprings op hoge pootjes, zo kunnen ze ook goed vanuit de onderkant luchten.
 • Luxueuze uitstraling: Een boxspring heeft over het algemeen een luxere uitstraling dan een normaal bed. Wil je een stijlvolle slaapkamer? Dan geeft een boxspring net die extra touch die je zocht.
 • Smal design: Zonder hoofd- en voetbord zijn boxsprings over het algemeen niet breder dan de matrasmaat. Hierdoor heb je ook geen bedranden waaraan jezelf stoot of die extra ruimte innemen in je slaapkamer. Daarnaast is het ook nog eens makkelijk meten of je gewenste boxspring in je kamer past.
 • Extra opbergruimte (optioneel): Boxsprings met opbergruimte zijn voorzien van opbergruimte in de box van de boxspring. Door middel van een hefsysteem kan je het matrasdeel oplichten. Ideaal voor het opbergen van je seizoen beddengoed en extra kussens.
 • Minder last van je bedpartner: De verende lagen in de boxspring absorberen draaibewegingen in bed beter dan een traditionele lattenbodem. Hierdoor zal je minder last hebben van een draaiende bedpartner.

Nadelen boxspring

Uiteraard wil je de nadelen van een boxspring afwegen tegen de voordelen. Hieronder staan enkele redenen om geen boxspring te kopen:

 • Te robuust design: Doordat de boxspring hoger is en uit meerdere lagen bestaat, kan een boxspring robuust ogen. In kleine kamers kan dit overweldigend overkomen. Echter tegenwoordig heb je boxsprings met dunnere lagen, waardoor deze minder massief ogen in een kleine kamer.
 • Te verend/zacht: Het voordeel van een zeer verend vermogen, kan voor sommige ook weer een nadeel zijn. Door de vele verende lagen kan een boxspring voor sommige te zacht liggen. Houd je liever van een stug & stevig bed? Zorg dan dat het matras en eventueel topmatras een hogere hardheid heeft.
 • Hogere prijs: De vele opties bij een boxspring kunnen zorgen voor een hoger prijskaartje dan een standaard bed. Echter zonder veel aanpassingen heb je al een comfortabele boxspring vanaf €500,-.
 • Vlekgevoelig: Doordat een boxspring volledig uit stof bestaat is de kans op zichtbare vlekken groter. Vlekken op stof zijn moeilijker te verwijderen dan op een ander materiaal bed.
 • Meer stof: Gestoffeerde meubels trekken stof aan. Een boxspring bestaat meestal volledig uit stof, dit kan zorgen voor meer stof in je slaapkamer.

Conclusie voor- en nadelen

Wegen voor jou de voordelen op tegen de nadelen? Bekijk dan ons assortiment boxsprings en bezoek een van onze showrooms! Wil je toch liever een normaal bed? Bekijk dan ons assortiment bedden.

Twijfel je nog over je keuze? Kom dan eens proef liggen in een van onze filialen en laat je adviseren door onze slaapexperts!

Je kunt ons in de volgende steden bezoeken:

Meer tips

Contact informatie