Hoofdkussen kiezen? Verbeter je nachtrust met onze tips

Een kussen onder je hoofd in bed ligt niet alleen comfortabel, het biedt uiteraard ook ondersteuning voor je hoofd, en zelfs je verdere lichaam. Het juiste hoofdkussen zorgt voor een maximale ondersteuning en ontspanning van je rug en je wervelkolom. Gezien het hoofdkussen zo belangrijk is voor een goede nachtrust, en rugklachten zelfs kan voorkomen, adviseren wij je graag over het kopen van het ideale hoofdkussen.

Wat is jouw slaaphouding?

Er zijn drie soorten slapers: de rugslaper, zijslaper en buikslaper. Aan de hand van jouw slaaphouding adviseren wij jou bij het kiezen van een geschikt hoofdkussen.

Rugslaper: Een rugslaper heeft een kussen nodig die net genoeg ondersteuning biedt zodat je hoofd op een goede hoogte ligt. Het kussen moet overigens wel de nek ondersteunen.

Zijslaper: Door de grote ruimte tussen je hals en je schouder heb je als zijslaper vaak een redelijk stevig kussen nodig. Deze open ruimte dient immers zoveel mogelijk gevuld te moeten worden om zo de kans op klachten fors te verminderen. De grote en stevigheid van het hoofdkussen is voor een zijslaper ook deels afhankelijk van de hardheid van je matras. Indien je een zacht matras hebt zak je al dieper weg in je matras, waardoor het kussen ook minder dik en stevig hoeft te zijn.

Buikslaper: Bij het slapen op je buik adviseren wij uiteraard om een dun kussen te kiezen, die ademt. Zo kun je toch goed ademen tijdens je slaap. Als je rugklachten wil voorkomen kun je maar beter niet op je buik slapen. Dit is veruit de minst optimale slaaphouding, gezien je nekwervels continue onder druk staan.

Wat voor hoofdkussen heb ik nodig?

Afhankelijk van jouw slaaphouding kies je jouw hoofdkussen. Maar, je hebt natuurlijk ook zo jouw persoonlijke behoeftes en wensen. Niet iedereen slaapt net zo lekker op hetzelfde kussen, ook al liggen ze beide in dezelfde houding. Kijk daarom naar je eigen behoeftes en bepaal mede aan de hand daarvan welk kussen geschikt is voor jou. Heb je liever een stevig kussen, of juist een fris en dun kussen die zelfs in de zomer er koeltjes bij ligt?

Materialen van hoofdkussens

Van wat voor materiaal is jouw ideale hoofdkussen eigenlijk gemaakt? Alle soorten materialen hebben zo zijn voor- en ook nadelen. Hieronder vertellen wij je graag meer over de verschillende materialen.

Polyester: Polyester wordt in diverse vormen gebruikt in kussen. Denk hierbij aan vezels en balletjes. Al deze vormen worden synthetische vulling genoemd en zijn niet echt ideaal om als hoofdkussen te gebruiken. De vorm is niet zo vormvast en minder vormbaar dan vrijwel alle andere materialen dit nog komen.

Dons en veren: Het klassieke hoofdkussen. Helemaal volgestopt met dons en veren zijn de kussens niet goed vormbaar en bieden ze ook niet meer de juiste ondersteuning. Wanneer de kussens niet tot het maximale zijn volgepropt zijn de dons en veren hoofdkussens vrij vormbaar. Het nadeel van een hoofdkussen met dons en veren is dat je vrijwel iedere nacht eventjes van positie veranderd, waardoor de positie waar je in lag al snel verdwijnt en het kussen niet meer goed de aansluiting vind die nodig is.

Polyether: De celstructuur in een polyether hoofdkussen is gesloten, waardoor het materiaal niet goed ventileert en het kussen warm aan kan voelen. Geen aanrader dus voor in de zomer.

Koudschuim: Koudschuim hoofdkussens zijn vormvast, waardoor het niet altijd de juiste ondersteuning biedt. Dit type hoofdkussen ventileert overigens wel goed.

Traagschuim: Traagschuim hoofdkussens bieden daarentegen juist wel het juiste comfort, gezien het vormbaar is. Traagschuim kussens hebben dan weer het nadeel dan zweet niet goed wordt wordt geventileerd.

Latex: Natuurrubberen kussens zoals een latex kussen bieden goede ondersteuning voor zowel je hoofd als je nekwervels. Het grote voordeel van latex kussens is dat ze deze ondersteuning en zijn veerkracht ook altijd blijven behouden.

Ben jij er over uit van wat voor materiaal jouw ideale hoofdkussen moet zijn gemaakt? En, ken jij jouw behoeftes? Bezoek dan onze webshop of kom langs in een van onze filialen in zuid-Nederland. Wij hebben een uitgebreid assortiment hoofdkussens! Ook als je wensen nog niet duidelijk zijn helpen wij je graag.

Meer tips

Contact informatie