Bereken jouw ideale slaapcyclus en wordt beter uitgerust wakker

Een goede nachtrust. We kunnen niet zonder. Ieder nacht proberen we dan ook zoveel mogelijk uur slaap te pakken. Maar langer slapen staat niet per se gelijk aan beter uitgerust wakker worden. Hoe kan het dat je met minder slaap fitter wakker kunt worden? En hoe bereken je wat voor jou het perfecte wekmoment is om fris en fruitig wakker te worden? Dat zit ‘m in je slaapcyclus. Je leest er hieronder alles over!

Goed slapen doe je in fases

We verklappen het maar meteen: die slaapcyclus is heel belangrijk voor de nachtrust. Zeg maar gerust onmisbaar. We slapen namelijk in een aantal fases. Deze fases duren gemiddeld 90 tot 120 minuten. Dat betekend dat je de slaapcyclus meerdere keren per nacht doorloopt. Doorloop je te weinig slaapcycli, dan loop je het risico een slaaptekort op te bouwen. 

De 4 slaapfases

Hoe ziet zo’n slaapcyclus er dan uit, en waarom is het zo belangrijk dat je deze cyclus voltooid voordat je wakker wordt? De gemiddelde slaapcyclus bestaat uit zo’n 4 slaapfases; de sluimerfase, lichte slaap, diepe slaap en de REM-slaap. Dit klinkt natuurlijk allemaal nog Behoorlijk vaag. Daarom vind je hieronder een uitgebreide toelichting van alle slaapfases.

De sluimerfase: het in slaap vallen

De sluimerfase is de overgangsfase van het moment dat je in bed gaat liggen, tot het moment dat je in slaap valt. Gemiddeld duurt deze fase ongeveer 5 minuten. Je ogen worden zwaar en je voelt jezelf langzaam wegvallen. Doordat je nog in de overgang zit tussen de waaktoestand en echte slaap, wordt je in deze fase snel wakker van geluiden of bewegingen.

Lichte slaap: het begin van je nachtrust

Van de sluimerfase rol je de lichte slaap in. Dat betekend dat je minder snel last hebt van geluiden om je heen. Binnen deze fase raak je uiteindelijk echt in slaap. Dat duurt gemiddeld zo’n 30 tot 50 minuten. 

Diepe slaap: complete ontspanning

Dit is het echte werk. Je lichaam is bijna volledig ontspannen. Je bent diep in slaap en wordt dus moeilijk wakker. Naarmate de nacht vordert, wordt deze fase steeds korter. Tijdens je eerste slaapcyclus ben je dus langer diep in slaap dan tijdens de 3e of 4e ronde. De diepe slaap is een belangrijke slaapfase; je rust hier écht uit en er komen groeihormonen vrij. Er is dan ook niks vervelender dan wakker worden tijdens je diepe slaap!

REM-slaap: welkom in dromenland

De REM-slaap, ook wel bekend als de droomslaap, is de laatste fase van de slaapcyclus. Je lichaam is volledig ontspannen, maar je hersenen werken op volle toeren. In deze fase droom je dan ook vaak volop. De afkorting REM staat voor Rapid Eye Movement. Dit omdat je tijdens het dromen veel met je ogen beweegt. Deze slaapfase wordt ook wel gezien als de belangrijkste slaapfase.

Na de REM-slaap begint de hele cyclus in principe weer opnieuw. Het komt dan ook vaak voor dat je na deze fase even wakker wordt. Vaak onbewust, maar zo nu en dan ben je toch even bewust wakker. Je voelt het natuurlijk al aankomen: het einde van de REM-slaap is het ideale moment om fris en fruitig wakker te worden. De cyclus is dan voltooid en jouw lichaam is optimaal opgeladen. 

Timing is key

Wanneer je wakker wordt tijdens de diepe slaap of REM-slaap, voel je je vaak vermoeid, suf en verward. Dat moment dat je even een paar tellen nodig hebt om te bedenken waar je bent. Geen lekker begin van de dag toch? Goed uitgerust wakker worden is dus geen kwestie van zoveel mogelijk slapen, maar gaat allemaal om timing!

Bereken jouw ideale wekmoment

Hoe bereken je dan wat het ideale moment voor jou is om wakker te worden? Je wil het zo timen dat je wekker afgaat terwijl jij in een lichte slaapfase zit. Je telt daarvoor in slaapcycli van 90 minuten. Gaat de wekker om half 8? Dan zijn 22.30 of 00.00 ideale bedtijden voor jou. Je zult zien dat je dan beter uitgerust wakker wordt dan wanneer je om 23.00 je bed induikt. Welterusten!

 

Meer tips

Contact informatie