Welke woonstijl past bij jou?

Het leuke van interieur, is dat je echt álle kanten op kunt. De decoratiewinkels schieten als paddenstoelen uit de grond. Dit is hartstikke goed voor de inspiratie, maar het maakt het ook lastig kiezen! In deze blog zijn wij jullie gids door de woonjungle en hopen we het wat overzichtelijker te maken.

Als beddenspecialisten, richten we ons op de slaapkamer. In principe kunnen we de stijlen verdelen in acht categorieën. Uiteraard kan je hier nog helemaal je eigen smaak in loslaten.

1. Bohemian

We luiden hem in met de drukke, maar gezellige Bohemian woonstijl. Mensen die houden van Ibiza zullen deze stijl zeker waarderen. Vaak wordt gekozen voor naturel tinten. Naar voorkeur zou je hier ook felle kleuren in kunnen verwerken als turquoise, geel of oranje. Herkenbaar zijn de prints, stoffen, borduursels en houtsoorten uit landen als Marokko, Afrika en India. Losse kussentjes in verschillende prints, een schapenvacht of houten spiegeltjes zijn bijvoorbeeld leuk om deze stijl mee te creëren. Objecten gemaakt van rotan zijn ook prachtig om toe te voegen!

2. Botanische woonstijl

Deze woonstijl heeft eigenlijk wel wat weg van het Bohemian thema. Ook hier wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, alleen laten we nu het groen extra naar voren komen. Een botanische woonstijl haalt buiten naar binnen. Door grote en kleine planten te mixen, maak je je slaapkamer tot een prachtige binnentuin. Een mand van rotan als planten pot is bijvoorbeeld een leuk element om te gebruiken in deze stijl. Ook hangpotten zijn een manier om je groene vrienden te displayen!

3. Industriële woonstijl

Stoere, oude materialen zie je veel terug in dit interieur. Deze materialen hebben ‘geleefd’ en geven een ruige uitstraling. Deze stijl kan nogal kil ogen, maar door zachte materialen te gebruiken zorg je dat het toch huiselijk aanvoelt. Een loft is een vorm van een huis dat past in dit plaatje. Daar is deze stijl dan ook van afgeleid. Bakstenen, beton, staal, metaal en hout zijn voorbeelden van materialen die passen bij een industrieel interieur.

4. Landelijke woonstijl

Een landelijk interieur ademt comfort, rust en sfeer. Veel mensen houden van deze stijl omdat het gezelligheid uitstraalt. Grote, robuuste meubels van gemaakt van natuurlijke materialen, zie je vaak terug. Hout, wol, touw, en glas zijn hier voorbeelden van. Qua kleur kunnen we denken aan crème, wit, lichtbruin of beige. Een prachtig element, zoals afgebeeld op de foto, is een plafond met houten sierbalken.

 

5. Moderne woonstijl

Van alle woonstijlen is dit de meest strakke. Rechte lijnen en minimalistische accenten zorgen voor een kalm geheel. De kunst is echter om het niet kil te laten worden. Dit bereik je door te werken met neutrale kleuren zoals wit, grijs, zwart- en bruintinten, en daarmee contrast aan te brengen. In de decoratie mag kleur worden gebruikt. Plaats echter niet te veel kleine objecten: less is more! Kunststof, metaal, chroom of staal, zijn materialen die passen in deze moderne woonstijl.

6. Retro woonstijl

Deze interieurstijl is geïnspireerd op de jaren 50, 60 en 70. Retro is een afkorting voor retrospectief, wat terugkijken betekent. Nieuwe producten kunnen prima, maar wel met invloed van de vroegere jaren. Een ritje naar de kringloop of vintage winkel is zeker aan te raden als je kiest voor deze inrichting! Als je goed zoekt, vindt je hier de mooiste pareltjes. Oranje, groen, bruin, of geel zijn typische retrokleuren. Qua materiaal is er één belangrijk en dat is hout. Een houten bedframe zou een goede basis zijn voor dit thema.

7. Romantische woonstijl

Sierlijk, rustig en zacht zijn de kenmerken van een romantische woonstijl. Roze is een kleur die bijna altijd wordt gebruikt, maar ook beige, wit en crème zijn populair. De materialen hebben een zachte look, zijn levendig en zien er aaibaar uit. Met wol, katoen, zachte vachtjes en linnen creëer je een warme uitstraling. Drapeer bijvoorbeeld een mooi kleed over het bed en zet een slaapbank met knusse decoratie neer.

8. Scandinavische woonstijl

De basis van de Scandinavische stijl is licht, wit en warm. Door de lange, donkere winterse dagen brengen Scandinaviërs het (zon)licht in huis door lichte kleuren, grote ramen en natuurlijke materialen als hout, linnen, vilt en katoen. De witte kleur reflecteert het meeste licht en zorgt voor een ruimtelijk, helder interieur.

 

Welke woonstijl spreekt jullie het meeste aan? Laat een reactie achter op onze socials! 

Meer tips

Contact informatie